Tržní komentář Alexandry Hartmannové: Evropský farmaceutický sektor má dobré vyhlídky na růst

  • Alexandra HartmannováKurzovní rallye v Evropě s sebou přináší rizika
  • S hodnotou poměru P/E necelých 16 již nejsou akcie Eurolandu hodnoceny příznivě
  • Ryanair je mezi evropskými Blue Chips akciemi slibným titulem

Praha, 27. srpna 2015

Alexandra Hartmannová: “Kurzovní rally, jakou jsme v Evropě v posledních měsících zažili, s sebou přináší také rizika. Z předních mezinárodních akciových trhů zaznamenaly právě akcie z eurozóny letos nejlepší vývoj, což je vzhledem k malému růstu v Evropě působivé. S hodnotou poměru P/E necelých 16 však již není tento region výhodnější než ostatní, ale nachází se na stejné úrovni, jako jsou průměrné celosvětové hodnoty. Z tohoto celkového růstu trhu profitovalo mnoho investorů, kteří dosáhli rychlého zisku. Jsem si ale jista, že náhodná rozhodnutí o koupi – tedy nákupy, které nepřihlížejí k riziku a rozvahám ani k růstovému potenciálu nebo kvalitě vedení podniku – nebudou mít dlouhého trvání.

Co to znamená pro můj výběr titulů? Zásadně vybírám akcie podniků, které mohou růst zevnitř, a jsou proto určitým způsobem nezávislé na celkovém ekonomickém prostředí. Nejsilnější doporučení (overweight) má aktuálně farmaceutický sektor s tituly jako jsou Bayer, Roche, Novartis a Sanofi. Ty disponují vysokým růstovým potenciálem, který se neodráží v jejich hodnoceních. Farmaceutické tituly se vyznačují zajímavými vyvíjenými produkty, které v příštích letech zajistí předvídatelné zisky. Těmto titulům také nahrávají důležité základní rámcové podmínky jako je stárnutí naší společnosti, včasná a lepší diagnóza a léčení nemocí a také lepší zdravotní péče v nově industrializovaných zemích.

Skeptická jsem u základního spotřebního zboží. Mnohé akcie z této oblasti jsou s průměrnou hodnotou P/E 21,5 předražené, přičemž vyhlídky na zisk v nízkých jednociferných hodnotách jsou velice skromné. Starosti mi dělá také pomalejší růst prodeje v nově industrializovaných zemích. Jejich podíl na celkovém odbytu je v této oblasti vysoký a bude mít vliv na celkový růst prodeje. I v oblasti investičních statků a surovin se držím spíše zpátky. V obou oblastech mi tyto akcie připadají vzhledem k absenci možnosti určovat ceny relativně drahé. Také vytížení kapacit je celkově spíše suboptimální a podniky aktuálně pociťují malý tlak na investice.

Finanční investice jsem před nedávnem povýšila z doporučení underweight na neutrální. Zde se často jedná o akcie s vysokou hodnotou ukazatele beta, tedy tituly, které podléhají větším výkyvům než celkový trh. Navíc po aktuálních událostech v Řecku neočekávám žádné masivní negativní důsledky pro evropské banky a pojišťovny.

U jednotlivých titulů je Ryanair i nadále můj hlavní favorit a položka s největším podílem ve fondu. Akcie této společnosti přibližně rok stabilně rostly. Díky nízké nákladové základně Ryanair maximálně profituje ze strukturálního růstu nízkonákladových leteckých společností. Klíč k potenciálu této společnosti spočívá v možnosti určovat ceny, která vychází z flexibility a kontroly nad náklady, díky čemuž může Ryanair přechodně snížit ceny, aby si udržel náskok před konkurencí a zvýšil tržní podíl. K největším položkám fondu patří také dodavatel automobilového průmyslu, firma Valeo. Podnik se soustředí na inovativní řešení v dlouhodobě růstových segmentech s vysokými maržemi jako je bezpečnost a snižování emisí. Více než čtvrtina z celkového obratu této společnosti pochází z nově industrializovaných zemí, což jen posílí budoucí růst zevnitř.”

Leave a comment