Pololetní výhled Fidelity – 4. část: Evropa i Asie slibují dobré výnosy

Paras Anand, vedoucí evropského akciového týmu Fidelity Worldwide Investment:

  • Investoři se vracejí k evropským akciím
  •  Některé trhy překvapují růstem v lokálních měnách
  • Oslabení eura zvýšilo exportní schopnosti evropských podniků
  • Pokles vstupních nákladů umožňuje zvýšit podnikové marže

„Od začátku roku 2015 je jasné, že se zájem investorů vrací k evropským akciím. Některé trhy dokonce v lokálních měnách vzrostly o více než 20 %, což je výjimečné.  Lidé často kladou otázku, v jakém rozsahu mohou ještě evropské akcie růst.

paras-anand

Paras Anand

Je velmi důležité si uvědomit, že očekávání jsou dnes mnohem nižší než na začátku roku 2014 a na začátku roku 2013. Pohybují se někde okolo 6 – 8 %, což je mnohem méně, než je celosvětový průměr a výrazně níž, než je tomu u trhů v USA.

Pojďme tedy popřemýšlet o faktorech, které by mohly vést k udržení vzestupné tendence u těchto výnosů. Vypíchl bych především tři z nich:

Prvním je jednoznačné oslabování měny, což vede k růstu podnikových zisků, neboť většina výnosů evropských společností pochází z oblastí mimo eurozónu. Existuje tu tedy střednědobý přechodný přínos, ale zároveň je to pravý čas k tomu, aby firmy využily lepší konkurenční pozici.

Druhým důvodem je fakt, že jsme uprostřed oživování aktivit velkých korporací, které začalo už před 12 až 18 měsíci. Řekl bych, že investoři už nyní vidí pozitivní dopady na tržbách díky obchodům, které udělali a které v následujících čtvrtletích ještě uskuteční.

Třetím růstovým faktorem pro evropské firmy je pokles vstupních nákladů, který bude pokračovat v průběhu zbytku roku. Na některých trzích pozorujeme mzdové poklesy, snižuje se ale i cena energie a komodit obecně. Zvyšující se marže tak může pomoci k růstu příjmů.“

 

Matthew Sutherland, ředitel produktového managementu Fidelity Worldwide Investment pro Asii:

  • Asie si pomohla zavedením reforem pro přechod od exportně orientovaného hospodářství k rozvoji domácí spotřeby
  • Klíčoví hráči mají prostor k snižování úrokových sazeb
  • Navzdory oslabení na počátku roku Čína skrývá velký investiční potenciál
  • Pokles vstupních nákladů umožňuje zvýšit podnikové marže

„S blížícím se druhým pololetím letošního roku vypadá Asie zásluhou silného růstu stále lépe. Je to zejména zásluhou reformních snaha rychle rostoucí střední třídě spotřebitelů.  Pro budoucí růst tohoto kontinentu je klíčový zejména reformní program a v zemích jako je Čína, Indie nebo Indonésie bychom v druhém pololetí rádi viděli další reformní kroky.

Leitmotivem těchto reformních programů je přejít od starého exportně orientovaného hospodářského modelu k modelu poháněnému zvyšováním domácí spotřeby, která bude důležitá pro rozvoj celého regionu.

Matt Sutherland

Matt Sutherland

Čína na počátku druhého pololetí prošla určitým oslabením, takže očekáváme politickou odpověď ve formě dalšího snižování úvěrových sazeb a dalšího snižování požadované výše finančních rezerv. V poslední době jsme už nějaké kroky v tomto směru viděli, takže očekáváme, že budou pokračovat. Předpokládám, že to bude mít v druhém pololetí pozitivní vliv na korporátní zisky a na výkonnost akciového trhu.

Dalším celoregionálním  tématem je snižování úrokových sazeb, protože ostatní země v regionu, například Jižní Korea, Indie a Austrálie, jsou v nadcházejícím pololetí schopné snížit své úrokové sazby, které jsou vůči míře inflace stále relativně vysoké.

Navzdory slabému oslabení, jímž čínská ekonomika nyní prochází, domácí trh s  hlavní třídou čínských akcií emitovaných společnostmi z pevninské Číny (třída A) se chová úplně opačně – za poslední rok vzrostl její index dvojnásobně.

Nyní, když ocenění čínských akcií z našeho hlediska nejsou přemrštěná, naši správci fondů nacházejí stále příležitosti k investicím jak v kontinentální, tak i mimo kontinentální Číně. Takže předpokládáme, že čínský trh zůstane atraktivním i ve druhém pololetí letošního roku.

Navíc se Čína stane mnohem důležitější svojí velikostí na světovém trhu, protože index MSCI se chystá zahrnout akcie ADR (American Depositary Receipt) reprezentující  neamerické společnosti, které se volně obchodují na amerických trzích. To by měl být impuls k budoucímu zařazení trhu s pevninskými akciemi třídy A do indexu MSCI.

Leave a comment