Pololetní výhled Fidelity – 3. část: Dividendové strategie a očekávání

Caroline Pearce, investiční ředitelka dividendových fondů Fidelity Worldwide Investment:

„Myslím, že největší výzvou, které čelí strategie dividendových fondů, je vyhlídka rostoucích úrokových sazeb. I když jsem absolutně přesvědčená, že kvůli míře zadlužení v rámci systému leží normalizace úroků ještě pěkný kus před námi a úrokové míry ještě na nějaký čas zůstanou na nízkých úrovních, jakýkoliv nárůst úrokových sazeb by znamenal boj o kapitál. A takzvané bond proxies, jakými jsou akcie veřejně prospěšných služeb a telekomunikačních společností, mohou společně s  dalšími výnosovými akciemi v rámci širšího trhu utrpět.

caroline-pearce

Caroline Pearce

Na druhou stranu bych v prostředí rostoucích úrokových sazeb očekávala upřednostnění nepříliš specializovaných společností se silnými účetními rozvahami a podporovaných kvalitním a udržitelným růstem příjmů. Dividendy v těchto případech jsou nastaveny tak, aby jejich podíl na celkových výnosech investora rostl.

Myslím, že je důležité se podívat na význam jednotlivých společností. Zdravotní péče stále zůstává favoritem mezi dividendovými akciemi. Nejen, že podniky tohoto typu nabízejí dobrou úroveň dividend, ale mají také silné účetní rozvahy, dobrý obratový cyklus peněz a zlepšující se portfolio chystaných produktů.

Zároveň by měly být velice pečlivě analyzovány investice do energetických a materiálních sektorů. I když se jedná o tradiční vysoké dividendové výnosy, jsou velmi citlivé na cenu komodit, které se dají jen velmi těžce odhadovat. A navíc dividendy mnoha velkých ropných společností nejsou nijak kryté. V důsledku toho budou muset buď drasticky snížit své kapitálové výdaje, a tím zhoršit jejich budoucí růstový potenciál, nebo snížit dividendy.

Podle mého názoru je klíčové zaměřit se na dividendy a dividendové růsty, spíše než na prosté hledání vysoce výnosných akcií.“

Andrew Wells, Global Chief Investment Officer pro dluhopisy:

„Jsme svědky kvantitativního uvolňování, které provádí japonská centrální banka (BoJ) a Evropská centrální banka s hlavním cílem podpořit firemní a vládní dluhopisy. Paralelně s tím jsme na začátku roku 2015 zažili zpomalení způsobené silným růstem americké měny, takže počítáme s tím, že globální ekonomika se výrazněji zvedne až na přelomu roku 2015-2016.

Andrew Wells  0013

Andrew Wells

Zvýšení ekonomického růstu je patrné v hospodářských aktivitách napříč všemi odvětvími. Jednou z nich jsou fúze a akvizice, které mohou být velmi silnou tržní silou. Ratingové agentury však pečlivě sledují velké společnosti a vyhodnocují, zda případné fúze a akvizice nemohou poškodit jejich kredit. Investoři investující do fixních příjmů by měli být velice obezřetní.

Zdá se, že druhé pololetí letošního roku stejně jako rok 2016 se jeví velice zajímavě pro investice do dluhopisů rozvíjejících se trhů. Tato třída aktiv už dozrála. Na rozvíjejících se trzích jsme svědky velkého zájmu jak o firemní dluhopisy v lokálních měnách, tak i o dluhopisy v tradičních tvrdých měnách. Příležitosti k výnosu jsou zde mnohem vyšší než na rozvinutých trzích a obnovená důvěra bude investory na tyto trhy vracet.

Další zajímavou oblastí v druhé polovině roku 2015 a v letech následujících jsou cenné papíry s vysokým výnosem. Stále častěji vidíme velké společnosti, které pro své financování dávají přednost vysoko výnosovým trhům před tradičními bankami.

Zřejmě nejefektivnější způsob, jak přidat hodnotu pro investory v letech 2015-2016 je krok směrem k třídě aktiv strategických dluhopisů. Tady se investoři pohybují mezi státními dluhopisy, korporátními dluhopisy, cennými papíry s vysokým výnosem, dluhopisy rozvíjejících se zemí a inflačními třídami aktiv. Nejde jim zdaleka o nějaký referenční bod na tradiční škále specifického měřítka, ale o zaměření na celkový výnos a riziko.“

Leave a comment